© 2018 By Stefan Stevanovic all rights reserved

  • 77-behance-512
  • Street Shooting
  • Viber
  • Flickr Social Icon
  • Instagram Social Icon

infofotobg@gmail.com       Tel:+381-64-200-1304

150_ZIPAPHOTO_logo_crveni.png
7bcebd247b63cc5c5ca06198e26fbe4f.png
Shutterstock.png

Mnogo dugmića!?

Posle osnovnih parametara na fotoaparatu šta sa svim dugmićima?!


Pogledajmo osnovne dugmiće na fotoaparatu marke Nikon, pošto je kod nas najzastupljeniji.Na fotografiji iznad vidimo sa leve strane točkić koji služi za biranje modova. Za svakog početnika preporučuje se full automatika, koja je označena zelenom ikonicom. Iznad gore imamo četiri dugmeta. Najveće je okidač koji okida i pravi fotografiju. Pomoću dugmeta gde je označeno plus i minus biramo kompenzaciju ekspozicije i govorimo fotoaparatu kakva fotografija želimo da bude. Dugme sa crvenom tačkicom služi za pokretanje video snimanja. A dugme info nam pokazuje na ekranu iliti displeju fotoaparata koja smo podešavanja namestili na fotoaparatu.Fotografija iznad je poleđina fotoaparata gde vidimo veliki ekran na kom možemo gledati fotografije i ulaziti u podešavanja fotoaparata. Sa leve strane je dugme PLAY koje služi sa pokazivanje fotografija na kartici koje smo zabeležili. Dugme MENU je za ulazak u glavni meni fotoaparata. Dva dugmeta sa lupom plus i minus služe za zumiranje fotografija na aparatu dok dugme sa lupom minus takođe služi i za biranje autofokusnih tačaka. Gore desno postoji dugme AE-l/AF-L koje služi za zaključavanje trenutnog fokusa. Pored njega je točkić koji je za skrolovanje. Dugme LV služi za takozvani live view. Ispod toga je džojstik sa skrolovanje po meniju aparata. Ispod toga dugme sa oznakom kante služi za brisanje fotografija sa aparata. I pored tog dugmeta nalazi se dugme koje ima iznad oznaku časovnika a na sebi neke kvadratiće koje služi da li ćemo odmah okinuti fotografiju, da li ćemo namestiti tajmer da aparat sam okine posle nekoliko sekundi ili ćemo pritiskom okidanja jedne fotografije fotografisati u takozvanom rafalnom modu tj mnogo fotografija u sekundi prilikom jednog okidaja.


Ovo je opis najosnovnijih dugmića na Nikonovim fotoaparatima. Da bismo se služili fotoaparatom potrebno je upoznati se sa svim komandama i znati tačno koje dugme za šta služi. Ovo je bio površan osnovni opis, ali kod svake ove funkcije se mogu zadržati i mnogo duže. Naravno ako vas interesuje detaljniji opis neke određene funkcije ostavite komentar ili pošaljite email.


Do sledećeg posta uživajte u svojim prvim fotografijama, posle nekoliko godina to vam mogu a i ne moraju biti najbolje fotografije,

10 views